Novosti


Studentski zbor Gacke posjetio Centar
Autor cto
Subota, 06 Kolovoz 2011 12:23

Tijekom kolovoza, predstavnici Studentskog zbora Gacke posjetili su Centar za tradicijske obrte i izrazili veliku želju u sudjelovanju u edukacijama i aktivnostima Centra. Gđa Dragica Rogić, iz Udruge "Gačanka", partnera na projektu Centra, pokazala im je etno-postav te objasnila značaj i ulogu svakog izloženog eto-elementa u tradicijskom nasljeđu Like. Bojana Markotić Krstinić pobliže ih je upoznala s edukacijskim programom Centra za tradicijske obrte, te upoznala sa trenerima Centra.

Predstavnici Studentskog zbora Gacke najavili su veliku suradnju u novom projektu za razvoj mladih YEDA, kroz koji će biti opremljena informatička radionica, financiranog iz Europskih fondova, također iz programa IPA IV za Razvoj ljudskih resursa.

Ažurirano Subota, 06 Kolovoz 2011 12:45
 
Započeo trening za edukaciju korisnika iz ruralnih domaćinstava
Autor cto
Subota, 06 Kolovoz 2011 11:48

16. srpnja 2011. započeo je drugi ciklus edukacija Centra za tradicijske obrte namijenjen vlasnicima i članovima ruralnih domaćinstava,iz ciljane grupe korisnika projekta, dugoročno nezaposlenim i inaktivnim osobama, o održivom razvoju ruralnih područja, životu na selu te kako njihova imanja mogu biti profitabilna u današnjim tržišnim uvjetima, koje proizvode i usluge tržište traži te o primjerima dobre prakse turizma na selu i tradicijskim obrtima. Ovaj dio treninga, uz stručne voditelje edukacije, održavaju i treneri koji su završili prvi edukacijski ciklus Centra - Trening za trenere u svrhu stjecanja praktičnih znanja prezentacije i animacije.

Ažurirano Subota, 06 Kolovoz 2011 12:10
 
Završen Trening za trenere Centra
Autor cto
Subota, 06 Kolovoz 2011 10:33

11. srpnja 2011. uspješno je završen prvi edukacijski ciklus Projekta Centra za tradicijske obrte - Trening za trenere, odnosno obrazovanje budućih edukatora i demonstratora Centra. Trening je uspješno završilo 26 polaznika, od kojih je 15 osoba bilo iz ciljne skupine projekta - dugoročno nezaposlenih, dok su drugi treneri u mirovini ili zaposlene osobe.

Treneri su prošli edukaciju kroz tri modula u devet radionica kroz devet radnih dana, pri čemu su stekli znanja o održivom razvoju ruralnih područja, ponudi i potražnji proizvoda i usluga sela, marketingu, promidžbi, direktnoj prodaji, važnosti očuvanja i revitalizacije tradicijskog nasljeđa Like i Gacke doline, te kako stvoriti ponudu turističke destinacije i proizvode koji ju čine jedinstvenom na turističkom tržištu i brojne druge teme razvojnih mogućnosti ruralnih područja. Trening za trenere proveli su stručnjaci Regionalnog razvojno edukacijskog centra "Primus Fortissimus", Slobodan Matanović i Bojana Markotić Krstinić, dok je edukaciju o tradicijskom nasljeđu i obrtima Like vodila Dragica Rogić, stručnjak za tradiicijsko nasljeđe Like iz Udruge "Gačanka".

Trening je završio posjetom izetištu Braniteljske udruge "Glavičica" u Čovićima koje je jedinstven primjer uspješnog rada ruralne zajednice i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Gacke doline.

 

Ažurirano Subota, 06 Kolovoz 2011 12:39
 
Trening za trenere
Autor Administrator
Utorak, 31 Svibanj 2011 00:00

U subotu, 04. lipnja 2011. s početkom u 10 sati, u Centru za tradicijske obrte, Bana Jelačića 16, Otočac, započinje prvi ciklus Treninga za trenere, u okviru provedbe EC IPA IV projekta. Svi zainteresirani, a koji se do tada nisu prijavili HZZ-u, ili koordinatorici Centra, mogu doći na prvi dan treninga gdje će se s njima obaviti razgovor i prijava u edukacijske module. Informacije o edukacijskim modulima nalaze se na stranici Usluge centra, Edukacijski programi.

Ažurirano Subota, 06 Kolovoz 2011 11:45
 
Otvorenje Centra
Autor Administrator
Četvrtak, 26 Svibanj 2011 00:00

Svečano otvoren Centar za tradicijske obrte u Otočcu.

Uz više od stotinu uzvanika, 26. Svibnja 2011. svečano je otvoren prvi edukacijsko-demonstracijski Centar za tradicijske obrte u Ličko-senjskoj županiji, projekt finanicran sredstvima Europske unije, iz programa IPA, komponente IV namijenjene razvoju ljudskih resursa, projekta Lokalna partnerska za zapošljavanje – faza 3, koji u Hrvatskoj provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. 

Brojnim okupljenim predstavnicima ciljanih korisnika – dugoročno nezaposlenih i inaktivnih osoba, sa obiteljsih gospodarstava iz Ličko-senjske županije; lokalnih vlasti, organizacija, institucija, poduzeća i udruga, te posebnih gostiju iz Zadarske i Bjelovarsko-bilogorske županije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba, dugogodišnjih suradnika Regionalnog razvojno-edukacijskog centra „Primus Fortissimus“ i NVO „Gačanka“, uvodni pozdrav uputila je gđa Jadranka Prša, dok je Kultrno-umjetničko društvo „Otočac“ promoviralo događanje poznatim tradicionalnim napjevima Gacke doline. 

Gradonačelnik Otočca, gosp. Mario Barković, s velikim zadovoljstvom otvorio je Centar naglasivši kako je uz prvi uspješan projekt koji je financiran iz PHARE programa EU, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda, ovo drugi veliki projekt finaciran iz Europskih sredstava koji će još jednom dokazati veliku vrijednost Gacke doline i Like koje mogu puno ponuditi velikoj obitelji Europske unije. 

„Došli smo do one faze kada coklje, kape i torbice ne radimo više samo zato da bismo ih nekome poklonili i da bismo mogli reći kako mi to imamo, nego ćemo to sačuvano znanje i komercijalizirati, pri čemu ostaje nota tradicijske baštine, izvornih materijala, rješavanja problema vune. Posebno mi je drago da je upravo Gačanka sa svojim tradicijskim obrtom uselila u ovaj Multimedijalni centar, bivši Dom HV-a, razrušen i devastiran te obnovljen isključivo sredstvima Grada Otočca, jer smo tako useljavanje počeli s kvalitetnim projektom. Upravo je i bilo zamišljeno da prostorije MMC-a budu prostor gdje se stvara i kreira, a ne da ih neki zauzmu i nešto rade, a nitko ne zna što. S ovim prvim korakom nastavit ćemo daljnje useljavanje,“ rekao je Mario Barković. 

U nastavku programa,u ime GTF-Regionalnog centra za jednakost spolova, kao nositelja projekta, Mary Ann Rukavina Cipetić, predstavila je ciljeve i svrhu ovog projekta. Aktivnosti koje ubuhvaćaju edukacijske module te prikupljanje postojećih znanja o tradicijskoj baštini, njezinim vrijednostima i ulozi u razvoju turizma Ličko-senjske županie, predstavila je Dragica Rogić, stručnjakinja za tradicijske obrte iz NVO „Gačanka“, partnera na projektu, dok je Bojana Markotić Krstinić, stručnjakinja za ruralni razvoj iz Regionalnog razvojnog edukacijskog centra „Primus Fortissimus“, predstavila web stranicu projekta i mnogobrojne aktivnosti, edukacije i savjetovanja koje će Centar pružati svojim korisnicima. 

Centar za tradicijske obrte dobio je tri prostorije u prizemlju istočnog krila MMC-a u kojima će smjestiti radionicu, učionicu i ured. Taj je prostor Rogić nazvala »kućom tradicije«, a već je sada uređen u etno stilu, zahvaljujući materijalnoj tradicijskoj baštini koja je rezultat višegodišnjeg rada Gačanke. Centar će biti stalna potpora osnaživanju dugotrajno nezaposlenog i neaktivnog ruralnog stanovništva te jačanju proizvođača tradicijskih proizvoda u zajedničkim i ekonomski održivim aktivnostima u turizmu. 
Projekt će pružiti obuku za najmanje 15 trenera kako bi se stvorila jezgra vrijednih znanja koja će osigurati održivost projekta.Treneri će širiti znanje na najmanje 60 korisnika iz ranjivih skupina stanovništva.

Ažurirano Petak, 03 Lipanj 2011 10:06
 
Smotra folklora
Autor Administrator
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 11:49

Ličko senjska županija - Otočac

Ovih dana, točnije 20. i 21. Svibnja u Otočcu održana je 13. po redu smotra folklora Ličko senjske županije. Dva dana grad je disao tradicijom i šarenilom bogatstva narodnih nošnji širom Hrvatske.Nastupilo je 15 društava koja su pod pratnjom stručne komisije izvela program na velikoj pozornici ispred Gackog Pučkog Učilišta.

Prvog dana birala se najljepša djevojka u narodnoj nošnji koja će predstavljati županiju na izboru najljepše hrvatice u narodnoj nošnji u Slavonskom brodu.
Izabrana je članica KUDA Lika iz Ličkog Osika, prva pratilja je članica HKUU-e Gacka iz Ličkog Lešća, a druga pratilja je članica HKUD-a Perušić iz Perušića.
Uz zadovoljstvo gostiju i poznato gostoprimstvo stanovnika Gacke doline veselje je potrajalo dugo u noć uz žice tambura na trgu.

Ažurirano Srijeda, 25 Svibanj 2011 14:35
 
Međunarodni dan muzeja
Autor Administrator
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2011 00:00

IZLOŽBA RADOVA UDRUGE GAČANKA OTVORILA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U OTOČCU

Povodom međunarodnog Dana muzeja, 18. Svibnja 2011., udruga Gačanka je, u suradnji s Gackim Pučkim Otvorenim Učilištem, pripremila izložbu predmeta od filcane vune. 
Svi izloženi predmeti izrađeni su tijekom trodnevnog tečaja koji je organizirala „Gačanka“, održanog u prostorijama Učilišta, početkom svibnja. Tečaj je pohađalo 10 polaznika. Trajao je 12 sati, a stručne suradnice „Gačanke“ bile su članice „Goranskih vunarica“.

Tehnikom filcanja, tijekom tečaja filcanja, izrađivali su se šeširi, papuče, torbe i nakit. 

Izloženi predmeti nalaze se u Izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu. Povodom međunarodnog Dana muzeja, 18. Svibnja 2011., udruga Gačanka je, u suradnji s Gackim Pučkim Otvorenim Učilištem, pripremila izložbu predmeta od filcane vune. 
Svi izloženi predmeti izrađeni su tijekom trodnevnog tečaja koji je organizirala „Gačanka“, održanog u prostorijama Učilišta, početkom svibnja. Tečaj je pohađalo 10 polaznika. Trajao je 12 sati, a stručne suradnice „Gačanke“ bile su članice „Goranskih vunarica“.

Tehnikom filcanja, tijekom tečaja filcanja, izrađivali su se šeširi, papuče, torbe i nakit. 

Izloženi predmeti nalaze se u Izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu. 

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 18:48
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>
Stranica 2 od 2