Manifestacije i konferencije


Gacka Fest - 12-13. kolovoz 2011.
Autor cto
Subota, 06 Kolovoz 2011 13:09
PDF Ispis E-mail

Studentski zbor Gacke u suradnji s Centrom za tradicijske obrte, organizira 12. i 13 kolovoza 2011-te, na Mayerovom vrilu, tijekom popodnevnih sati, prvi mulimedijalni Gacka fest. Svrha organizacije događa je pomocija Gacke doline kao vrhunske turističke destinacije i tradicijskih obrta Like kao jedinstvene turističke ponude. Manifestacija je zabavno-demonstracijskog karaktera, tijekom koje će treneri i korisnici Centra za tradicijske obrte svim posjetiteljima demonstirati svoja znanja o tradicijskim obrtima, te doržati radionice o filcanju vune i izradi proizvoda od prerađene vune.

Svi su dobrodošli na ovaj jedinstveni događaj u organizaciji naših mladih!

Ažurirano Četvrtak, 25 Kolovoz 2011 20:41
 
TEREZIJANSKI SAJAM, rujan 2011. – najava
Autor Administrator
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 11:49
PDF Ispis E-mail

Kraljica Marija Terezija, zahvaljujući Otočanima na pomoći koju su joj pružili u ratu za austrijsko nasljedstvo, te u tri rata protiv pruskog kralja Fridricha II, ispravom od 13 rujna 1746. g. dozvolila je u Otočcu svake srijede održavanje tjednog sajma, čija se tradicija nastavila do danas. Također je poveljom iz 1774. g. dozvolila u Otočcu i dva velika godišnja stočna sajma (24. srpnja i 24. rujna). 1765. g. učinila Otočac trgovištem. 

„Terezijanski sajam“ (sajam tradicijskih obrta) osmišljen je kao jednodnevno događanje u okviru kojega se organiziraju otvorene radionice starih zanata, s ciljem poticanja šire zajednice na očuvanje i aktivnije bavljenje tradicijskim zanatima, već pomalo potisnutim i zaboravljenim, ali koji predstavljaju ogroman potencijal u gradnji turističkog imidža ove županije, kao i poticanju gospodarskih aktivnosti na području koje je suočeno s problemima depopulacije, nezaposlenosti i velikim udjelom starije populacije u ukupnom broju stanovnika.

Prema preliminarnom nacrtu programa, nakon svečanog otvaranja i uvodnih riječi organizatora, predstavnika regionalne i lokalne uprave, slijedi obilazak radionica i prezentacije starih zanata i vještina s mogućnošću uključivanja uzvanika i posjetitelja u sam rad u radionicama. Očekujemo da će na sajmu - kroz „oživljene“ radionice - svoj rad, tradicijske vještine i tradicijske proizvode, predstaviti oko desetak trenutno najaktivnijih udruga i pojedinaca koji se bave nekim tradicijskim obrtom. Između ostalog očekujemo majstore u drvu, koji izrađuju bačve, stolice, tamburice; vješte majstore na grnčarskom kolu, koji izrađuju upotrebne predmete (peke, zdjele i sl.), ali i replike japodskih posuda; tu su neizostavno i radionice za preradu vune u okviru kojih će biti prikazano farbanje vune prirodnim sredstvima, predenje vune, filcanje vune, tkanje, pletenje, izrada coklji, kao i izrada vrlo modernog nakita napravljenog od prirodne vune. Vrlo je važno za spomenuti da na ovogodišnjem sajmu očekujemo posjetu nekoliko grupa iz okolnih sela, koje će prikazati tradicijski način dolaska na sajmovanje u grad

Programi ruralnog razvoja (socijalno-kulturni i gospodarski programi radi poboljšanja uvjeta života na selu i uključivanja zajednice) i razvoj cjelovite ponude turističke destinacije (revitalizacija kulturne baštine kroz turističku ponudu.) predstavljaju bitne odrednice strateškog razvoja Županije. Turistička ponuda je nedovoljno razvijena, a prirodna i kulturna dobra neiskorištena. Upravo kroz revitalizaciju i turističku valorizaciju tradicijskih obrta može se bitno utjecati na podizanje kvalitete turističke ponude te na plasman tradicijskih proizvoda i konačno regionalni razvoj u cjelini.

Specifični ciljevi sajma su:

1. Postojeće udruge, obrti i pojedinci koji se bave tradicijskim obrtima osnažiti i potaknuti na zajedničke i trajne aktivnosti. 
2. Potaknuti interes seoskih domaćinstava za tradicijske obrte i kulturnu baštinu. 
3. Povećati promociju tradicijskih obrta u osnaživanju turističke ponude. 
4. Poboljšati socijalni život u ruralnim krajevima (selu) i u regiji.

Vjerujemo da će manifestacija privući pozornost mnogih i potaknuti širu zajednicu na očuvanje i njegovanje tradicijske baštine i proizvodnju tradicijskih proizvoda.

Ažurirano Subota, 06 Kolovoz 2011 13:06