Edukacijski modul 4
Autor Administrator
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 10:48
PDF Ispis E-mail

Proizvodnja tradicijskih proizvoda

OPIS EDUKACIJE CENTRA ZA TRADICIJSKE OBRTE – EDUKACIJSKI MODUL 4

Svrha

Prepoznatljivost i kvaliteta ličkih tradicijskih proizvoda nadaleko je poznata i prepoznata na tržištu. Velike poljoprivredne površine plodne zemlje u Lici, danas stoje neobrađene. Postoji trajna potražnja poljoprivrednih proizvoda i proizvoda tradicijskih obrta koji su vrlo poznati u svijetu, posebno na turističkom tržištu, a nedovoljno se proizvode poput domaćih mliječnih proizvoda, proizvoda od voća, povrća i žitarica, drveni prozvodi, vuneni i proizvodi od domaćeg tkanog platna i sl. Na prostoru Like postoje proizvođači i poznavatelji takve proizvodnje, no radi njihova malog broja, međusobne nepovezanosti te malih količina i različitih standarda, ne mogu plasirati svoje proizvode na ozbiljnije tržište, kao niti proširivati svoju proizvodnju, a.....tržište sve više traži proizvode našeg sela. 
Tradicijska proizvodnja, odnosno, proizvodnja tradicionalnih proizvoda čuva identitet našeg ruralnog prostora i prepoznatljivost prostora; ljudi žive zdravije, borave sa svojom obitelji, u prirodi i, upravo, taj zdrav način života prenose svojim proizvodima na urbanu populaciju koja ih sve više traži. Danas svi žele živjeti okruženi prirodom i hraniti se zdravije, a upravo lički, domaći, tradicionalni Lički proizvodi, donose prirodu u svačiji dom.

Cilj edukacije

Cilj ovog modula je korisnicima pružiti znanja i vještine o proizvodnji tradicijskih obrtničkih i poljoprivrednih (gastro) proizvoda Like koji će im omogućiti zapošljavanje i samozapošljavanje na njihovim obiteljskim domaćinstvima ili u kućnoj radinosti.

Trajanje modula

1. Tečaj tkanja – 5 radnih dana/ 40 radnih sati 
2. Tečaj proizvodnje ličke coklje – 4 radna dana/ 32 radna sata 
3. Tečaj proizvodnje tradicionalne crvene kape - 4 radna dana/ 32 radna sata
4. Tečaj proizvodnje tradicijskih svijeća od voska i parafina – 3 radna dana / 24 radna sata 
5. Tečaj proizvodnje tradicijskih poljoprivrednih (gastro) proizvoda Like - 5 radnih dana/ 40 radnih sati

Ciljne skupine korisnika

Korisnici ovog edukacijskog modula su osobe koje nemaju znanja i vještina u proizvodnji tradicijskih obrtničkih i poljoprivrednih (gastro) proizvoda Like.

Sadržaj modula

Svi tečajevi obuhvaćaju teoretska predavanja o vrijednosti i značaju svakog od tradicijskih proizvoda, tehnikama njihove proizvodnje, modifikacija/varijacija u dizajnu obzirom na mikro područja Like, njihovu oblikovanju, pakiranju, formiranju cijena i distribuciji. 
Svi navedeni tečajevi obuhvaćaju stjecanje znanja o pripremi matrijala za proizvodnju te tehnike proizvodnje s praktičnim radom, do gotovog proizvoda spremnog za tržište.

Metode i alati

• PPT prezentacije s dodatnim edukacijskim materijalima i izvorima informacija 
• Priručnik o vrstama, materijalima, tehnikama pripreme materijala I izradi tradicijskih obrtničkih i poljoprivrednih (gastro) proizvoda (Centar za tradicijske obrte) 
• Tradicijski alati i materijali za praktične vježbe 
• Izvori informacija i primjeri dobre prakse s kontaktima 

Uvjerenje

Certifikat NVO Gačanka o završenom seminaru koji dokazuje stečene vještine.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 17:55