Edukacijski modul 1
Autor Administrator
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 10:48
PDF Ispis E-mail

Održivi razvoj u praksi - Profitabilne
aktivnosti u ruralnim područjima

OPIS EDUKACIJE CENTRA ZA TRADICIJSKE OBRTE – EDUKACIJSKI MODUL 1

Svrha

Često nam se život na selu čini prepun problema, ograničenja, nemogućnosti za zaradu i osobni razvoj. No on, za razliku od života u urbanim sredinama ima puno veće prednosti nego mane. Danas se sve više ljudi iz urbanih sredina seli upravo na ruralna područja koja postaju mjesta za uživanje, odmor, kulturu ali i sve poželjniji prostori za život i rad. Europska unija kao i Republika Hrvatska, shvatile su i strateški se opredijelile za poticajan razvoj ruralnih područja i očuvanje života njegovih stanovnika. Mogućnosti rada i razvoja na ruralnim područjima postaju sve veće i dostupne. Svrha ovog edukacijskog modula upravo je proširenje spoznaje osoba koje danas žive u ruralnim područjima o velikim mogućnostima koje im pružaju njihova seoska domaćinstva, a koji već imaju osnovna znanja o nasljeđu, traicijskim obrtima i proizvodima po kojima je Lika nadaleko poznata.

Cilj edukacije

Brojne su profitabilne aktivnosti kojima se možemo baviti u svojim seoskim domaćinstvima, o kojima često nemamo spoznaje ili smo nešto čuli, ali nemamo dovoljno informacija, od proizvodnje različitih vrsta proizvoda do pružanja usluga. 
Cilj ovog modula je omogućiti znanja o mogućnostima stjecanja prihoda odnosno bavljenja profitabilnim aktivnostima koje je moguće razviti na ruralnim domaćinstvima u Ličko-senjskoj županiji.

Trajanje modula

4 radna dana – 2 tematske radionice / ukupno trajanje 32 radna sata

Ciljne skupine korisnika

Korisnici ovog edukacijskog modula su osobe koje već imaju neke spoznaje o mogućnostima koje im pruža njihovo seosko domaćinstvo, a posebno o tradicijskim obrtima i proizvodima koji se mogu revitalizirati ili stvarati na seoskim domaćinstvima. Poseban naglasak je na osobe koje žele dalje surađivati s Centrom za tradicijske obrte kao treneri, edukatori i demonstratori.

Teme modula

1. Što je to održivi razvoj ruralnih područja 
2. Život na selu – ograničenja i izazovi, kako premostiti probleme, kako surađivati u stvaranju zajedničke ponude i stvoriti destinaciju 
3. Potražnja tržišta za proizvodima i uslugama sela – stanje i perspektive 
4. Profitabilne aktivnosti (teorija i praktičan rad)
5. Primjeri dobre prakse – kako smo uspjeli (teorija i praktičan rad)

Metode i alati

• PPT prezentacije s dodatnim edukacijskim materijalima i izvorima informacija 
• Priručnik o održivom razvoju ruralnih područja i sela u kontekstu strateškog razvoja Republike Hrvatske i politike ruralnog razvoja Europske unije (Centar za tradicijske obrte)
• Lista izvora informacija i primjera dobre prakse s pripadajućim kontaktima

Predznanje

Poznavanje tradicijskih obrta

Uvjerenje

Certifikat RREC-a i NVO Gačanka o završenom seminaru koji dokazuje stečene vještine.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 18:17