Tradicijsko rukotvorstvo Like i Gacke
Autor cto
Srijeda, 10 Kolovoz 2011 14:21
PDF Ispis E-mail

Početkom 20. Stoljeća u većini hrvatskih regija nestaje iz uporabe tradicijska odjeća, ali su se čuvale i njegovale tradicijske kulturne vrijednosti, pa je mogućnost rekonstrukcije tradicijske odjeće sačuvana do danas.

U mnogim selima, zbog težih uvjeta komunikacije s urbanim sredinama, dugo se zadržao tradicijski način izrade tekstila (kućna radinost), što danas uvelike doprinosi revitalizaciji mnogih tehnika i uzoraka izrade tekstilne odjeće.

Mnogi uzorci odjevnih predmeta danas se čuvaju u muzejima i privatnim zbirkama kao materijalni dokazi i temelji postojanja običaja određenog kraja. Zahvaljujući mnogim etnolozima i zaljubljenicima u tradicijsko nasljeđe, sačuvane su i brojne fotografije te književna i likovna djela koja danas služe svima koji se bave tradicijskom kulturnom baštinom.

Narodno ruho Like i Gacke doline uglavnom je izrađeno od vune i konoplje, tehnikom tkanja i vezenja. Dinarski krajevi, podložni hladnijoj klimi, utjecali su i na stil odijevanja (višeslojna odjeća i obuća od toplih materijala), a brojni ratovi i vladari ostavili su tragove na ornamentima i kulturi odijevanja. Nošnja Like i Gacke, bila je vezana uz mjene godišnjih doba ali i namjenu, odnosno, prilike u kojima se nosila. Običaji su diktirali stil oblačenja. Tako, danas, imamo različite dijelove odjevnih predmeta koji su vezani za životni tijek i status obitelji. Postoji tekstilno ruho od samog rođenja do smrti koje je danas sačuvano, što u originalnim primjercima, što na raznim fotografijama ili ostaloj literaturi.

Izradom tradicijske odjeće danas se bave još poneke udruge i folklorna društva organizirajući razne tečajeve i izložbe, s ciljem očuvanja i revitalizacije nošnji.

Pozitivni pomak u popularizaciji narodne baštine i tekstilnog rukotvorstva je i primjena tradicijskih motiva na suvremenoj odjeći i obući, korištena od strane raznih dizajnera i stilista, čime se sve više približava mlađim naraštajima.

Ženska narodna nošnja Gacke
Muška narodna nošnja Gacke
Ažurirano Četvrtak, 11 Kolovoz 2011 10:35